Energimyndighetens nya lokaler

Energimyndighetens nya lokaler

Aktivitetsbaserat arbetssätt och anpassad arbetsmiljö

Energimyndigheten är en statlig myndighet och vår vision är ett hållbart energisystem. I den här bloggen dokumenterar vi vår resa mot ett aktivitetsbaserat arbetssätt och anpassad arbetsmiljö. Vi vänder oss främst till våra egna medarbetare, men delar också gärna med oss av våra erfarenheter.

Vilket kön har oljan i maskineriet?

MedarbetarskapPosted by Katarina Bruno 2017-06-26 09:43

Inlägg från Viveca Sjöstedt om personaldagen då vi pratat om Allemansrätten och hur vi förhåller oss till varandra.

Jan Gunnarsson talar om olja i maskineriet. Det exempel han använder sig av är en flygvärdinna (purser) som är glad, tröstar pilot och får alla att känna sig speciella och välkomna. Han ger också oss tips på att det kanske är okej att ta undan någon annans kaffekopp.

Tyvärr har dock forskning visat att icke-meriterande uppgifter i större utsträckning genomförs av kvinnor. I lördags refererade DN till en studie om just detta (se länk nedan). Slutsatsen är att kvinnor i högre grad accepterar de arbetsuppgifter som ingen annan vill göra: ”Kvinnor är i högre grad oftare än män frivilliga, oftare blir tillfrågade och dessutom oftare säger ja när den typen av arbete ska fördelas”.

Alltså är det problematiskt att säga att alla ska hjälpas åt – för ”alla” blir oftast kvinnor. (Räkna gärna hur många kvinnor som skrev på blädderblockspapprena igår.) Energisektorn kämpar för att ha fler kvinnor som arbetar för ett hållbart energisystem – men vad händer om energikvinnorna är upptagna med att plocka undan kaffekoppar?

Det positiva är att det finns sätt att lösa detta – exempelvis att ha roterande ansvar för uppgifter som vi helst vill att någon annan ska ta. Denna typ av lösningar bör vara vägledande för Energimyndighetens värdskap. Att lita till ”allas” goda vilja är inte vägen att gå.

DN-artikeln ”Kvinnor har inte tid över för att styra världen”

http://www.dn.se/arkiv/ledare/kvinnor-har-inte-tid-over-for-att-styra-varlden/

Seminarium på SNS där Vesterlund presenterar: IIES/SNS International Policy Talks: Lise Vesterlund – om varför kvinnor halkar efter i karriären

Hela vetenskapliga artikeln: Babcock, L., Recalde, M. P., Vesterlund, L., & Weingart, L. (2017). Gender differences in accepting and receiving requests for tasks with low promotability. The American Economic Review, 107(3), 714-747.


Viveca Sjöstedt  • Comments(6)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Åsa Tynell 2017-08-15 11:27

Tack för superrelevant inlägg Viveca och tack för publiceringen Katarina.

Posted by Thomas Björkman 2017-08-08 11:15

Varför inte bjuda in Louise Bringselius?

Posted by Katarina Händel 2017-07-04 16:20

Håller med föregående kommentatorer - bra skrivet och bra att du lyfter upp problemet. Jag tyckte föreläsningen var sexistisk (är det verkligen tänkt att man ska slänga sig om halsen på män som gör sitt jobb mediokert/ganska dåligt och kalla dem "lilla gubben"?) och väldigt ovetenskaplig på vad som faktiskt fungerar för att skapa en bra arbetsplats. Jag lämnade salen med en obehaglig känsla i kroppen och en känsla av att budskapet gick på tvärs med både mina och Energimyndighetens värderingar.

Till nästa föreläsning på temat arbetsmiljö och/eller sommar/vinteravslutning så skulle jag önska att vi istället för "mumbojumbo" tog in någon som kunde berätta om forskning på området - vad får en flexibel kontorslösning att fungera i praktiken så att miljön blir jämställd miljö och möjliggör för medarbetare och chefer att genomföra sitt jobb så att resultatet har hög kvalitet och att människorna mår bra.

All heder till er som ordnade med vår avslutning och till er som är "oljan i maskineriet" - jag hoppas att ni alla får en riktigt skön sommar och att vi till hösten får en bra start i våra nya lokaler och att alla "färger" får plats och välkomnas i dem!

Posted by Marie Claesson 2017-07-03 08:46

Instämmer med föregående, tack Viveca! Själv började jag dagen med att avlägsna något kladdigt från dagens "Clean desk", och tog såklart några kaffefläckar på väg tillbaka till köket med trasan....

Posted by Svetlana Gross 2017-06-28 11:31

Tack Viveca för kloka ord och Katarina för att du ville publicera! Det är en mycket viktig aspekt, speciellt på en kvinnodominerad arbetsplats. Att bli varse strukturerna ger organisationen en möjlighet att göra dem mer rättvisa.

Posted by Josefin Thoresson 2017-06-28 08:17

Mycket bra kommentar! Särskilt viktigt att uppmärksamma i relation till aktuella politiska prioriteringar och till den här satsningen som Energimyndigheten deltar i och som syftar till att stärka och lyfta kvinnors ledarskap och deltagande i energiomställningen:

http://www.regeringen.se/artiklar/2017/06/nytt-internationellt-samarbete-ska-lyfta-och-starka-kvinnors-roll-i-energiomstallningen/