Energimyndighetens nya lokaler

Energimyndighetens nya lokaler

Aktivitetsbaserat arbetssätt och anpassad arbetsmiljö

Energimyndigheten är en statlig myndighet och vår vision är ett hållbart energisystem. I den här bloggen dokumenterar vi vår resa mot ett aktivitetsbaserat arbetssätt och anpassad arbetsmiljö. Vi vänder oss främst till våra egna medarbetare, men delar också gärna med oss av våra erfarenheter.

Vilket kön har oljan i maskineriet?

MedarbetarskapPosted by Katarina Bruno 2017-06-26 09:43

Inlägg från Viveca Sjöstedt om personaldagen då vi pratat om Allemansrätten och hur vi förhåller oss till varandra.

Jan Gunnarsson talar om olja i maskineriet. Det exempel han använder sig av är en flygvärdinna (purser) som är glad, tröstar pilot och får alla att känna sig speciella och välkomna. Han ger också oss tips på att det kanske är okej att ta undan någon annans kaffekopp.

Tyvärr har dock forskning visat att icke-meriterande uppgifter i större utsträckning genomförs av kvinnor. I lördags refererade DN till en studie om just detta (se länk nedan). Slutsatsen är att kvinnor i högre grad accepterar de arbetsuppgifter som ingen annan vill göra: ”Kvinnor är i högre grad oftare än män frivilliga, oftare blir tillfrågade och dessutom oftare säger ja när den typen av arbete ska fördelas”.

Alltså är det problematiskt att säga att alla ska hjälpas åt – för ”alla” blir oftast kvinnor. (Räkna gärna hur många kvinnor som skrev på blädderblockspapprena igår.) Energisektorn kämpar för att ha fler kvinnor som arbetar för ett hållbart energisystem – men vad händer om energikvinnorna är upptagna med att plocka undan kaffekoppar?

Det positiva är att det finns sätt att lösa detta – exempelvis att ha roterande ansvar för uppgifter som vi helst vill att någon annan ska ta. Denna typ av lösningar bör vara vägledande för Energimyndighetens värdskap. Att lita till ”allas” goda vilja är inte vägen att gå.

DN-artikeln ”Kvinnor har inte tid över för att styra världen”

http://www.dn.se/arkiv/ledare/kvinnor-har-inte-tid-over-for-att-styra-varlden/

Seminarium på SNS där Vesterlund presenterar: IIES/SNS International Policy Talks: Lise Vesterlund – om varför kvinnor halkar efter i karriären

Hela vetenskapliga artikeln: Babcock, L., Recalde, M. P., Vesterlund, L., & Weingart, L. (2017). Gender differences in accepting and receiving requests for tasks with low promotability. The American Economic Review, 107(3), 714-747.


Viveca Sjöstedt  • Comments(6)//nyttkontor.energimyndighetenblogg.se/#post24